Ultimele noutati
21-07-2010
- sunt postate rezultatele corectate in urma contestatiilor acceptate si sunt adaugate link-uri catre galerii foto de la concurs
19-07-2010
- sunt postate rezultatele provizorii
10-07-2010
- A fost actualizata lista inscrisilor la concurs

- Mici modificari la traseu. Download ultima versiune
- Modificari in regulamentul de concurs
- Detalii suplimentare despre proba speciala King of the Mountain, pe pagina traseului
06-07-2010
- Noi variante de cazare pentru concurs
- A fost actualizata lista inscrisilor la concurs
04-07-2010
- A fost actualizata lista inscrisilor la concurs
- Mai jos pe aceasta pagina, interviu cu Dorin Coza (aka Zaco), finisher la Transalp 2008. Parerea lui despre traseul de 40km
- Actualizare sectiunea cazare

Surmont Mountain Bike Challenge este primul eveniment de ciclism montan din arealul pitoresc al vaii Azuga si al muntilor Baiului, desfasurat la mai putin de 150 km distanta de Bucuresti.

Evenimentul este organizat de catre Surmont Club, in parteneriat cu Primaria Orasului Azuga si are loc in 17 - 18 iulie 2010.

Evenimentul marcheaza 16 ani de mountain bike in activitatea clubului sportiv Surmont, de la primul eveniment organizat in 1994, pe traseul de la Cisnadioara, Sibiu.

"Participand deja din mai 2005 la destul de multe concursuri prin toata tara, pot spune ca evenimentul de la Azuga este diferit. Majoritatea concursurilor de mountain bike se desfasoara in general la altitudini mai mici si pe drumuri de tara sau asfalt. Concursul de la Azuga se desfasoara integral pe drumuri forestiere, sau singletrack avand un caracter 100% montan, mirosul de brad fiind alaturi de tine pe intreg parcursul sau.
Traseul are de toate, zona larga de start, unde concurentii nu vor sta inghesuiti, drum forestier lung in usoara urcare numai bun pentru incalzire, putin push-bike pentru cei mai putin antrenati, singletrack si poteci late prin padurile de brazi, coborari sustinute sau tehnice unde vor fi testate destul de bine franele bicicletelor.
Suprafata de rulare este de asemenea exelenta, chiar si daca ploua. Spre deosebire de terenul altor concursuri, unde ploaia poate transforma evenimentul intr-o proba de supravietuire, datorita noroiului lipicios, la Azuga drumul forestier este din pietris, iar pe poteci noroiul ce se formeaza nu este lipicios. Evident ca tot te vei stropi, dar asta isi doreste orice ciclist care vrea ca la sfarsitul zilei sa simta ca a iesit din casa.
Nu in ultimul rand maratonul vine recomandat si organizat de unul din initiatorii concursurilor de bicicleta de la noi din tara. Trebuie doar sa ne amintim de festivalurile de mtb din 2002-2004 din Poiana Brasov sau de concursurile de ski & snowboard de la Balea Lac"

Dan Mazilu - Redactor Sef revista MBike

"Este un traseu frumos, de care se pot bucura toti amatorii de ciclism montan, practicabil chiar si in zilele noroase. Prezinta si avantajul de a fi situat in centrul tarii, fiind astfel usor accesibil. In zona exista infrastructura orientata in special spre sporturile de iarna deocamdata, insa pe perioada verii aceasta ar putea fi usor adaptata incat sa profite atat localnicii, cat si cei care practica mountain biking (cross country, all mountain, etc).
Cel mai mult mi-a placut portiunea de traseu dintre kilometrii 25 si 30 si potecile de la final. Prima parte a traseului este destul de monotona, insa este buna pentru incazire si de asemenea peisajul compenseaza.
Traseul il recomand tuturor riderilor pasionati de cross country, chiar daca au descoperit de putin timp aceasta disciplina. Cei pasionati de XCO vor avea cateva urcari destul de abrupte pe care sa isi incerce puterile, iar pe potecile de la final isi vor putea dovedi maiestria. De asemenea, sunt sigur ca oboseala de la finalul cursei va fi suficienta si pentru maratonisti. Referitor la discutiile de pe unele forumuri, vreau sa atrag atentia ca desi primii kilometri nu sunt imposibil de parcurs cu cursiera, cei care ar opta pentru o astfel de bicicleta la aceasta cursa ar trebui sa o care in spate mai mult de doua treimi din traseu. De asemenea, avand in vedere ca sunt cateva treceri prin apa, o sticluta cu ulei de lant ar fi foarte utila in buzunarul din spate.
La acest traseu cred ca tehnica priveste mai mult dozarea corespunzatoare a efortului si o alimentatie si hidratare adecvata, astfel incat sa poti face cat mai mult din cursa pe bcicleta. Calea de rulare nu ridica mari probleme din punct de vedere tehnic, doar spre final sunt cateva portiuni mai tehnice, dar nu foarte lungi. Cu noroiul nu vor fi probleme, acesta nu este lipicios, nici macar in zona de exploatare foretiera. Desi a plouat foarte mult in ultimul timp, iar cu o zi inainte a fost o furtuna puternica, dificultatea traseului nu a sporit mult. Totusi, dupa urcarea de la cabana Garbova, este o zona cu noroi pe unde se pare ca trec cateva cirezi de animale domestice destul de des si urmele lasate in noroi pot crea probleme la directie daca nu esti atent. Acolo, in caz de cazaturi, pe margini este un strat moale de urzici care „atenueaza” impactul J.
Sectiunea King of the Mountain este provocatoare pentru cei carora le place „sa se urce pe pereti”. Poate fi urcata integral pe bike, chiar daca nu este tocmai scurta, iar panta este destul de mare. Solul permite o aderenta buna, nu sunt pietre mari, nu este noroi. Concurentii care vor sa puncteze pe aceasta sectiune vor trebui sa isi conserve bine energia si sa se alimenteze corespunzator. Le recomand sa parcurga cel putin o data traseul inainte de cursa. Totusi, daca nu esti foarte bine antrenat este imposibil sa urci integral cu un angrenaj cu doar doua foi.
Prima jumatate a traseului va fi foarte usor de parcurs si de incepatori, totusi, in a doua parte acestia vor face push bike in cateva zone, cam 4. Coborarile nu sunt foarte grave, dar in ultimii kilometri, pe poteca, acestea trebuie abordate cu prudenta, cu viteza proportionala cu experienta riderului.
Desi pare un traseu usor datorita distantei si diferentei relativ mici de nivel, aparentele sunt inselatoare. Daca vrei sa il faci intr-un timp cat mai scurt, traseul este foarte solicitant. Sunt cateva portiuni in a doua parte care mi-au adus aminte de TransAlp."

Dorin Coza - finisher Transalp 2008

 
 
 
 
Revista MBike ciclism.ro dirtbike.ro feeder.ro