Surmont MTB Challenge 2014
Primaria Orasului Azuga
Trek Bike

Trasee

Participanților le stau anul acesta la dispoziție 3 trasee cu dificultăți diferite și mai multe categorii de concurs, astfel încât fiecare participant să se poată simți în largul său pe traseul potrivit experienței, vârstei și pregătirii sale fizice.

Traseele au un specific pur montan iar, în comparație cu cele mai multe evenimente din țară, lungimea nu este principalul criteriu de apreciere a dificultății traseelor!
Harta trasee

Din acest motiv, vă recomandăm să acordați o precauție deosebită în alegerea traseului de concurs potrivit, ținând cont în primul rănd de diferența de nivel, expusă în profilul grafic al hărților, apoi de natura terenului, gasită în descrierea traseelor, de experiența în competiții similare, de lungimea cursei și nu în ultimul rând de o posibilă prognoză meteo nefavorabilă. Spre exemplu, o diferență de lungime între doua trasee de doar 7 km, poate însemna peste 600 m diferență de nivel de urcat și mai multe ore de parcurs în plus sau, în caz de vreme nefavorabilă, abandon sau chiar necesitatea de intervenție a echipei de salvare montană, pentru că există zone sălbatice, care nu sunt accesibile mijloacelor auto.

Toate traseele au startul și sosirea la baza pârtiei Cazacu din Stațiunea Azuga, unde se vor afla echipa de cronometraj cu cip-uri și o salvare cu echipaj de prim ajutor. Echipa Salvamont Azuga va supraveghea zonele de dificultate ale traseelor. Traseele vor fi marcate cu bandă și cu săgeți de orientare cu vopsea biodegradabilă, pe jos și pe copaci, la intersecțiile importante.

1. Traseul scurt

Vezi harta traseului Se adresează cicliștilor montani începători, juniorilor, cât și familiilor cu copii și oferă o tură frumoasă și lipsită de pericole deosebite, în peisajul și în atmosfera sălbatică a văilor Azuga și Limbășel. Traseul are o lungime de 25 km, o diferență de nivel de 460 m și se desfășoară exclusiv pe drumuri forestiere, având întoarcerea, în coborâre de 7 km, pe valea Limbășelului. Punctul de alimentare se află în zona km 13, dupa o urcarea susținută de 1,5 km pe forestierul spre Susai/Predeal. Startul pe traseul scurt se va da cu un decalaj de 15 minute, dupa startul traseului mediu și lung.


2. Traseul mediu

Vezi harta traseului Lung de 41 km, având o diferență de nivel de peste 1400 m, este destinat cicliștilor cu experiență deja în parcurgerea traseelor specific montane, compuse din drumuri forestiere, urmate de poteci cu secțiuni tehnice pe rădăcini și bolovani, cu diferențe de nivel semnificative. Traseul urcă susținut 9 km pe drumul forestier din valea Limbășelului și continuă 2 km spre Valea Azugii, până la punctul de alimentare 1. Apoi urmează la stânga poteca prin pădure, cu urcări și coborâri tehnice pe rădăcini de copaci, marcată cruce roșie, spre Piatra Mare, până în Poiana Stânei din Pietricica, la poalele Pietrei Mari. În poiană, continuă la dreapta pe marcajul triunghi albastru spre cabana Rentea, până la punctul de asistență tehnică, aflat la km 16, în intersecția cu drumul forestier Azuga - Săcele. Mai urcă puțin pe potecă spre cabana Rentea apoi coboară pe un single trail frumos înapoi pe drumul forestier și merge înapoi spre punctul de alimentare 2 aflat la km 23, evitând parcurgerea traseului vechi de pe creasta Ritivoiului, în prezent foarte afectată de lucrările de defrișare. Apoi urcă poteca abruptă până la cabana Susai și urmează în continuare, spre stânga, poteca pitorească până la stâna din Clăbucetul Azugii, amenajată în bună parte pe vremea lui Ceaușescu. Apoi coboară și urmează spre dreapta drumul forestier vechi și sălbatic, în plat și ușoară coborâre, până ajunge din nou pe drumul forestier din valea Limbășelului și apoi încă 4 km până la finish.


3. Traseul lung

Vezi harta traseului Noua variantă a traseului lung, evită zona crestei Ritivoiului, devenită impracticabilă în acest an datorită lucrărilor forestiere de defrișare. Are în schimb inclusă o porțiune de creastă situată între cabana Susai și stâna din Clăbucetul Azugii. Lungimea totală este de 52 km, însă diferența de nivel este de peste 2000 m! El se adresează categoric și în mod exclusiv elitei cicliștilor montani, cu experiență vastă în abordarea traseelor montane, capabili să suporte condițiile dure ale unor urcări susținute, cu ruperi de ritm și porțiuni de push bike, până în golul alpin din creastă, la peste 1700 m altitudine, urmate de coborâri abrupte și tehnice. Încălzirea concurenților se face pe urcarea de 9 km a drumului forestier din valea Limbășelului. Urmează apoi punctul de alimentare 1, situat la km 11 și apoi poteca tehnică marcată cu cruce roșie, cu ruperi de ritm, spre masivul Piatra Mare. În Poiana Stanei virează la dreapta pe poteca spre cabana Rentea, care ajunge la punctul de asistență tehnică din zona km 16. Mai urcă puțin pe potecă spre cabana Rentea apoi coboară pe un single trail frumos pe drumul forestier și merge înapoi spre punctul de alimentare 2 aflat la km 23, evitând parcurgerea traseului vechi spre vârful Țigăilor și de pe creasta Ritivoiului, în prezent foarte afectată de lucrările de defrișare. Apoi urcă poteca abruptă până la cabana Susai și urmează în continuare, spre stanga, poteca pitoreasca până la stâna din Clăbucetul Azugii, amenajată în bună parte pe vremea lui Ceaușescu. Apoi coboară și urmează spre dreapta drumul forestier vechi și sălbatic, în plat și ușoară coborâre, până ajunge în puctul de control care dirijează traseul înapoi spre creastă cu un push bike de 200 m, până unde intersecteză din nou traseul deja parcurs și coboară pe o potecă în serpentine scurte și tehnice prin pădure, adiacentă drumului lui Ceaușescu, până în valea Azugii. Urmează apoi stânga, în amonte pe valea Azugii, pe traseul scurt până la intersecția spre Predeal. Urcă apoi 2 km spre Predeal, până la punctul de alimentare 3, de la km 38. Aici se refac forțele, pentru că urmează urcarea spre pârtia Cocoșu, unde are loc proba specială de urcare contra timp King of the Hill, adresată celor mai tari rideri din concurs! Ajunși pe vârful Clăbucet, avem un mic răgaz la snack bar-ul cu energizante, pentru că urmează o nouă coborâre și urcarea abruptă de la cabana Gârbova. Ultimii 6 km sunt în coborâre pe drumul Tunului și unde o porțiune va fi dedicată cronometrării probei speciale de coborâre Speed Master, urmată de ieșirea în Azuga, spre finish.

Atenție: Pentru siguranța concurenților și încadrarea in limita de timp de parcurgere de 7 ore, traseul lung se va închide la 5 ore de la startul competiției (ora 16:00), la check point-ul de la km 40 (intersecția drumului forestier spre cabana Susai cu traseul pe poteca spre vârful Clăbucet). Concurenții pe traseul lung ajunși acolo după această oră, vor fi nevoiți să abandoneze, li se va ridica cipul de cronometraj și vor fi directionați pe traseul scurt, pe valea Limbășelului, spre sosire.

Surmont Bike Shop
Festina Lente
Ciclism
Federatia Romana de Ciclism
Dirt Bike
Free Rider
© 2010-2014. Surmont MTB Challange by Surmont Sport. Toate drepturile rezervate.   |   www.surmont.ro   |   Evenimente: 2010 - 2011 - 2012 - 2013
ION Products
Solaris
Rudy Project
Borsec
Aquatique
Olympos